Numită și boala secolului, depresia sau tulburarea bio-psiho-socială, este dezechilibrul neurotransmițătorilor, adică substanțele chimice produse de creier. Un inamic tăcut, care macină omul și îl aduce în pragul disperării. Chiar dacă știi care sunt aceste substanțe le voi aminti oricum pentru că simpla lor recitire le va aduce în atenția ta. Așadar, substanța și rolul ei: serotonina – bunăstare; adrenalina – reacția; dopamina – euforia; oxitocina – afecțiune; gaba – antistres; endorfine – bunăstare.
Organizația Mondială a Sănătății spune că este una din cele mai frecvent întâlnite boli. Iar un procent de 20% din populație prezintă un risc crescut ca la un moment dat în viață să dezvolte o depresie. Motivele care duc la diagnosticarea ei sunt variate, DSM – manualul psihiatriei mondiale care pune diagnosticul bolilor, dă pentru diagnosticarea depresiei mai multe simptome, din care voi enumera câteva: – dispoziție depresivă prelungită, pierderea interesului pentru activități, scăderea nivelului de energie, pierderea încrederii în sine, sentimente de vinovăție, gânduri de suicid, diminuarea capacității de concentrare, tulburări de somn.
De obicei declanșarea depresiei este dată de un eveniment negativ, real sau imaginar, care se repetă, sau, durează de mai mult timp. Tristețea prelungită din diverse motive, decesul cuiva drag, autoizolarea, lipsa activității, bolile, divorțul, pierderea locului de muncă, mutarea într-un alt oraș, într-o altă țară, inadaptabilitatea, lipsa unui cerc social, lipsurile materiale, abuzurile, traumele etc. Toate acstea pot declanșa depresia iar cel afectat riscă pierderea de sine, a relațiilor de familie, sociale, profesionale, sănătatea etc.
Să spunem că te afli într-o situație asemănătoare sau cineva din anturajul tău prezintă astfel de simptome, uite câteva propuneri care pot să anuleze depresia:
- medicația pe care ți-o prescrie un medic specialist în urma consultației;
- tehnici de relaxare;
- schimbarea stilului de viață.
Menționez că tot ceea ce propun aici poate fi făcut în paralel cu recomandarea medicului dacă acesta nu îți interzice practica yoga din motive bine întemeiate. Eu nu sunt medic, la partea de medicație nu vin cu propuneri, dar, sunt instructor de yoga si consilier în dezvoltare personală. Pot să intervin prin tehnici de consiliere, relaxare și yoga.
Este știut faptul că mișcarea stimulează secreția de substanțe chimice produse de creier, acele substanțe enumerate mai sus, au rolul de a te face să te simți fericit, afectuos, euforic, plin de bunăstare și vitalitate. Partea de asane și tehnici de relaxare din tehnica yoga pot avea acest rezultat dacă te angajezi să practici constant și să ai răbdare cu tine. Două sau trei ședințe pe săptămână pot face minuni în tratarea depresiei.
În aceste cazuri este necesară și consilierea, de exemplu o ședință pe săptămână pentru început, urmând a mări gradual timpul dintre ședințele vor face o diferență semnificativă.
Prin yoga îți vei schimba chimia fizică iar prin consiliere îți vei schimba chimia gândurilor și implicit stilul vechi de viață care a provocat depresia. Plus că vei avea parte de socializare, o chestiune care nu trebuie neglijată. Sănătatea socială este un factor extrem de important căruia nu i se acordă suficientă atenție și care este decisiv în menținerea sănătații fizice și mentale.
Practica yoga, consilierea, tehnicile de relaxare, schimbarea stilului de viață, acestea sunt ariile în care pot eu te asist. Sunt convinsă că rezultatele se vor vedea din prima lună de lucru și vei începe să te simți încrezător, plin de motivație, sociabil, bioritmul tău se va echilibra, ciclul somn – trezire de asemenea, vei putea găsi mai ușor micile plăceri ale vieții și cu siguranță zâmbetul și starea de bine vor fi și ele prezente. Pentru că fiecare acțiune atrage după sine un rezultat se vor îmbunătăți si relațiile în familie, la locul de muncă și cele din societate.