Un somn odihnitor este dat de un cumul de factori, aceștia, puși împreună susțin calitatea vieții. În rândurile care urmează aduc în atenție 7 acțiuni, pe care, dacă le urmezi, garantat vei avea un somn mai odihnitor. Testat pe mine mai întâi.
1 – Stai departe de lunima albastră
Lumina albastră este lumina pe care o întâlnești în lumea digitală. Are cea mai scurtă lungime de undă și necesită cea mai mare cantitate de energie. Dacă petreci multe ore în fața unui ecran acest lucru îți poate afecta întreg sistemul vital, începând cu scăderea acuității vizuale și tulburările de somn.
Îți vorbesc din experiență, poate crezi că sună a glumă, dar, te asigur că nu este deloc o glumă.
Drept urmare, în urma testărilor pe care le-am făcut pe propria mea persoană, te sfătuiesc ca înainte cu cel puțin două ore de a te pune să dormi, stai departe de lumina albastră. J
Expunerea prelungită la lumina abastră dată de computer, telefon, tabletă… afectează calitatea somnului. Da! Ea întrerure secreția de melatonină, dereglează tiparele de somn, afectează ciclul somn – trezire, ceasul biologic al organismului, toate acstea provocând stări de agitație , un somn neodihnitor sau chiar lipsa lui.
și nu vrei asta….
2 – Meditează
Meditează, contempă, roagă-te, rămâi în starea de nemișcare a minții, a corpului și a emoțiilor tale.
Cînd îți duci toată atenția pe centrul pieptului și te centrezi în centrul propriului tău Eu, acolo te întâlnești pe tine. Este casa sufletului , acolo te întâmpină un val de liniște, o stare de completitudine, de bine, de fericire…
Iar de la atâta bine s-ar putea chiar să adormi.
În această stare vei avea un somn odihnitor, regenerant pentru creier și corp, aici până și sufletul se odihnește.
Dacă te simți copleșit, dacă te doare sufletul și nu mai poți dormi de la atâtea gânduri, odihnește-te în centrul ființei tale, meditează iar divinitatea va așeza restul lucrurilor pentru tine.
Crede! Sau nu, nu mă crede! Mai bine încearcă J
3 – Plimbă-te în natură – încarcă-te cu verde.
Plimbările în natură, dacă poți pe malul unei ape, prin pădure sau parc, te vor încărca de stare de bine și vor arde din tine toxinele mentale și emoționale.
Caută să petreci timp în natură, ea este capabilă să te vindece și nu îți cere nimic în schimb.
Verde este culoarea chakrei inimii, este linișțitoare pentru suflet și minte . Dă-ți voie, fii un fir de iarbă, un copac, un deal, un munte. Dă-ți voie, plângi, râzi, joacă-te, aleargă, înalță un zmeu. Iar dacă nu înțelegi efectele lor dincolo de acțiunea în sine, cel puțin vei fi obosit și seara vei cădea lat și vei dormi neîntors.
Apa, natura = curgere, viață, energie!
4 – Respirația.
Respirația completă, conștientă este pentru organism așa cum este combustibilul pentru autoturism, fără el nu pornește. Așa și noi, funcționăm prin oxigenare.
Oxigenarea optimă, adecvată stării de bine, are drept urmare o minte clară, un corp plin de vitalitate, destresează și îmbunătățește calitatea somnului, reglând totodată ciclul somn – trezire.
Urmărește-ți respirația. Vezi cu ochii minții cum aduci în corpul tău lumină iar pe expir elimini tot ceea ce este toxic și îți crează disconfort.
Inspiră până numeri la 5, apoi observă o mică pauză, nemișcarea, pe urmă expiră până numeri la 5.
Acesta este un ciclu, acum ia-o de la capăt, repetă-l de câteva ori, atât cât îți este confortabil și necesar, ca să Îți schimbi starea. Dacă nu este bine pentru tine în 5 timpi, încearcă cu 3 sau 4.
Găsește-ți confortul propriu, respiră-l!
5 – Pune-ți viața în ordine.
Fă-ți o listă a priorităților, apoi treci la acțiune și rezolvă câte una pe rând. Trece pe lista magică acele lucruri pe care le-ai tot amânat dar pe care dacă le rezolvi te eliberezi de stres.
Faci loc pentru ceva nou, faci liniște în gândurile tale și în sfârșit în această stare te vei relaxa, mintea nu va mai visa cai verzi pe pereți și scenarii pe care este foarte posibil să nu le materializezi niciodată.
Când nu va mai fi ce să te macine, când mintea tace, atunci vei dormi liniștit.
6 – Fă mișcare.
Dacă spun mișcare nu insist să mergi la sală, deși dacă ești genul care nu se strunește și nu se ține de treabă singur, atunci, mai bine cere îndrumare, contactează un instructor și lasă-te ghidat.
Fă yoga, aleargă, plimbă-te în pas alert, fă ceva, în mod constant și, fă ca activitatea cu care rezonezi să devină parte din rutina ta personală.
Reînnoiește-te în fiecare zi prin mișcare!
7 – Alimentația.
Nu îți voi spune ce să mănânci. Să ne înțelegem! Sunt de principiul că este bine să mănânci ceea ce îți dorești și îți cade bine. Un organism echilibrat are inteligență proprie, el va ști ce să îți ceară. Am însă o recomandare în ceea ce privește cantitatea și timpul.
Timpul din două motive,
unu: cât durează o masă pentru tine? Mănânci pe fugă și în stres sau îți acorzi timp și în liniște mesteci mâncarea până devine pastă înainte să o înghiți?
doi: cu cât timp înainte să te culci îți mănânci cina?
Dacă alegi să mănânci o cină ușoară în cantitate moderată, cu aproximativ trei ore înainte de somn, atunci stomacul va apuca să digere iar somnul va fi unul liniștit, odihnitor.
Prin opoziție, o cină grea la stomac, într-o cantitate mai mare decât ți-ar fi fost necesară, va face din stomacul tău un organ urlător, la propriu, va da stări de agitație și disconfort, fiind foarte posibil să te răsucești toată noaptea de pe o parte pe cealaltă iar dimineața să te găsească deja obosit.
Un somn de calitate atrage după sine o viață de calitate.
Citește, conștientizează, aplică iar dacă ai nevoie de mai multă claritate sunt aici să te susțin.